Tuesday, January 25, 2011

Βρετανία: Αποσύρονται οι μηνύσεις εναντίον χρηστών που κατέβαζαν παρανόμως αρχεία

Δικηγορικό γραφείο στην Βρετανία απέσυρε όλες τις μηνύσεις εναντίον χρηστών που διαμοιράζονταν παρανόμως αρχεία στο διαδίκτυο. Το γραφείο ACS: Law, εκπροσωπώντας την εταιρεία MediaCAT είχε φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης 27 τέτοιες υποθέσεις ενώ είχε στείλει εκατοντάδες επιστολές σε απλούς χρήστες προειδοποιώντας τους για νομική εναντίον τους δράση.


Με δήλωση του στο δικαστήριο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και κατήγορος Andrew Crossley δήλωσε πως αποσύρονται όλες οι μηνύσεις. Ως αιτία για αυτήν την απόφαση ανέφερε τις απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας. Κάποιες από αυτές τις απειλές, όπως είπε, ανέφεραν και την τοποθέτηση βόμβας εναντίον του.
"Σταματώ τις μηνύσεις...Δέχθηκα εγκληματικές επιθέσεις. Το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο παραβιάστηκε από τρίτους. Δέχθηκα απειλές για την ζωή μου και με απείλησαν πως θα μου βάλουν βόμβα", έγραφε η ανακοίνωση του η οποία αναγνώστηκε στο δικαστήριο.

"Έχει προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία σε μένα και στην οικογένεια μου", συμπλήρωσε.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 η εταιρεία ΑCS: Law δέχθηκε διαδικτυακή επίθεση και εκατοντάδες email της διέρρευσαν. Σε αυτά τα email αναφέρονται όλοι εκείνοι οι οποίοι κατηγορούνταν από την δικηγορική εταιρεία πως κατέβαζαν παρανόμως πορνό ταινίες.

Η διαρροή αυτή εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας και ο κ. Crossley της ACS: Law ενδέχεται να αντιμετωπίσει την επιβολή ενός σοβαρού προστίμου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η συγκεκριμένη νομική εταιρεία άρχισε να στέλνει επιστολές εκ μέρους της MediaCAT, σε χιλιάδες χρήστες κατηγορώντας τους παράνομο διαμοιρασμό αρχείων. Οι χρήστες που λάμβαναν την σχετική επιστολή έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στην δικαστική οδό ή την καταβολή αποζημίωσης 500 λιρών. H καταναλωτική ένωση Which κατηγόρησε της ACS: Law πως τα γράμματα απευθύνονται σε αθώους πολίτες, αφού κάποιοι πάροχοι είχαν αρνηθεί να δώσουν πληροφορίες για τους πελάτες τους. Ακόμα και η BPI, η εταιρεία που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μουσικής βιομηχανίας, είχε ασκήσει κριτική σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Η βασική ιδέα των μηνύσεων εναντίον χρηστών είχε προκύψει από την συνεργασία της ACS: Law και της MediaCAΤ. H MediaCAT είχε υπογράψει συμφωνίες με κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων υποσχόμενη να καταθέσει μηνύσεις εναντίον των χρηστών που κατεβάζουν παρανόμως.

Μάλιστα στην ακροαματική διαδικασία, πριν αυτή διακοπεί λόγω της απόσυρσης των μηνύσεων, είχε ακουστεί πως οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα λάμβαναν το 30% των όποιων αποζημιώσεων θα προέκυπταν ενώ η ACS:Law το 65%! Εν τω μεταξύ ο κ. Crossley της ACL: Law υπόκειται σε έρευνα της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής των νομικών στην Βρετανία.

Τα ασυνήθιστα χαρακτηριστά της υπόθεσης αυτής δεν τελειώνουν εδώ όμως. Πριν την δήλωση απόσυρσης του κ. Croosley η ΜediaCAT, ως εντολές της ACS: Law είχε εκφράσει την πρόθεση να αποσύρει τις μηνύσεις. Επιπλέον έστειλε και σχετικές επιστολές στους κατηγορούμενους ενημερώνοντας τους πως οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί. Όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Birss δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν γιατί στο δικαστήριο δεν παρευρίσκονται οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων ενώ ουσιαστικά κατηγόρησε τις εταιρείες πως δεν επιθυμούν την ακρόαση της υπόθεσης, υπονοώντας πως το μόνο που επιθυμούσαν ήταν η είσπραξή των 500 λιρών από όσους είχαν φοβηθεί την δικαστική διαδικασία.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη όταν εμφανίστηκε μία νέα εταιρεία, η GCB Ltd., η οποία ξεκίνησε να στέλνει παρόμοιες επιστολές προς χρήστες, ακόμα και προς αυτούς για τους οποίους είχαν αποσυρθεί οι μηνύσεις της ACS:Law. H εξέλιξη οδήγησε τον δικαστή κ. Briss να δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στην MediaCAT να στέλνει οποιεσδήποτε τέτοιες επιστολές μέχρι την πλήρη εκκαθάριση των υποθέσεων. Αν και οι επιστολές σταμάτησαν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκδήλωσε την περιέργεια του σχετικά με τις πιθανές σχέσεις των εταιρειών ACS:Law και GCB ενώ η απόφαση του σχετικά με την εκδίκαση των 27 υποθέσεων θα ανακοινωθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

H υπόθεση στο σύνολο της εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων στρέφονται εναντίον των χρηστών.


Πηγή: BBC

No comments:

Post a Comment